Interview met Arjan Starrenburg en dochter Jorien Herrebout-Starrenburg
Even voorstellen
In de wachtkamer van Tandartspraktijk Starrenburg te Honselersdijk tref ik een zeer bevlogen duo: Arjan Starrenburg en zijn dochter Jorien. Zij bestieren de sinds 1980 opgerichte praktijk, samen met Renée Kraak en Matthijs Verdel. Arjan: “Het eerste contact met Westland4Gambia (W4G) dateert van ongeveer 13 jaar geleden. Hans (voorzitter W4G, red.) is patiënt in onze praktijk en vertelde over de oprichting van zijn stichting en dat Gambianen daar soms zelfs accuzuur gebruiken om pijn te bestrijden. Dit raakte me heel erg en zo kwam van het één het ander.”
De samenwerking
Arjan gaf advies, maar sponsorde ook het grootste deel van de eerste tandartstruck. Hij haalde met Kiwanis tijdens de Wollebrandcross in 2013 een schitterend bedrag op om zo het interieur te bekostigen. Hij reisde in die tijd, voor de eerste keer samen met Hans, naar Gambia om de realiteit te bekijken en gevoel te krijgen hoe de mensen daar leven.
Een tweede bezoek volgde snel met mondhygiëniste Sandra Maas. Arjan: “Wat wij daar doen? Heel veel kiezen trekken! De gebitten zijn zo slecht. En dat is gelijk het dilemma: het is een druppel op de gloeiende plaat, maar niks doen is ook geen optie.”
Arjan was er ook bij toen de vaste praktijk in Gambia geopend werd in 2015.
Jorien
Jorien werd aangestoken door het enthousiasme van haar vader en ging ± 5 jaar geleden met twee studievriendinnen, Edmée en Bregje naar Gambia. Ze reden mee op de truck naar scholen. Jorien: “Sinds die tijd besef ik hoe men zich vroeger moet hebben gevoeld met de schooltandarts. Je ziet de angst op de gezichtjes, maar ze houden zich stoer en communiceren nauwelijks. We hebben in 1 week meer dan 500 kiezen getrokken. Het is schrijnend. We deden wat we konden, maar je weet dat die ene getrokken kies niet de oplossing is voor de klachten.”
De gebitten
Hoe komt het toch dat de gebitten daar zo slecht zijn? Arjan: “Ze zijn absoluut niet gewend om te poetsen, 30 tot 40 jaar geleden was het voedsel nog puur natuur. Tegenwoordig is er meer zoetigheid. Vooral de toeristen delen veel snoep uit. Bovendien is de bevolking achterdochtig, want het verhaal gaat dat de regering gif in tandpasta heeft verwerkt.”
Maar er speelt meer. Jorien: “We zien daar ook regelmatig symptomen van mondkanker en andere heftige ziektes. Bovendien is er armoede, dus geen geld voor tandzorg en slecht vervoer.”
Daarentegen vult Arjan aan: “Zij lopen 2 dagen om naar de tandarts te gaan, wachten vervolgens nog 1 dag (want praktijk gesloten) en blijven dan nog rustig. Hier zijn mensen snel beledigd als ze niet direct worden geholpen. Daar zouden wij dus nog veel van kunnen leren!”
Werkbezoek in november
In november gaan Arjan en Jorien voor het eerst samen naar Gambia. Doel van het bezoek is te kijken hoe de situatie op dit moment is, observatie van het team, wat gaat goed en wat kan beter. Arjan: “Het is belangrijk om de mensen bewust te maken van hoe ze het kunnen aanpakken. Ook de overheid zou daar meer in moeten doen, bijvoorbeeld d.m.v. subsidies, voorlichting en radio- en tv-spotjes.”
Ze kijken er erg naar uit: vader en dochter op missie in hun vakgebied. Hoe mooi is dat!
De toekomst
Met de hulp van de stichting kunnen we ons team in Gambia een zetje geven, maar ze moeten het toch zelf gaan doen om gemotiveerd te blijven en onze hulp om te gaan zetten in zelfredzaamheid.
Een verandering in mindset en benadering is nodig, maar die moet van binnenuit komen. Steriliseren met alleen water en een doekje kan niet, maar daar moet je zelf van overtuigd zijn, want wij als Europeanen kunnen ze dat niet opleggen.
Om dit tij ten goede te keren gaat W4G de komende tijd inzetten op meer zelfredzaamheid en uitbreiding van het tandartsteam in Gambia. Bovendien gaan we beginnen met sponsoring van de schoolkinderen: € 5,- per jaar per kind. Hierover later meer.
Tot slot
Arjan en Jorien: namens het bestuur van Westland4Gambia, hartelijk dank voor jullie tomeloze en jarenlange inzet. We hopen dat we met jullie hulp, advies en ondersteuning dat wat we hebben opgezet in Gambia kunnen voortzetten en verstevigen de komende jaren.
Veel succes, maar ook plezier in Gambia in november!
Namens het bestuur, Marieke Polet, PR-medewerker, Westland4Gambia
30 augustus 2023
